Middag SE in de waterbouw

Gepubliceerd op 19 mei 2015

Opkomst toont exponentiële groei SE

Een mooie opkomst van ruim 50 waterbouwers bij Van Oord te Rotterdam tijdens de middag Systems Engineering (SE) in de Waterbouw, op 19 mei 2015. Een middag vol levendige discussies, die voor verdieping en herhaling vatbaar lijkt.

Groei van SE
De middag startte met een onderhoudende aftrap door Dirk Hamer (hoofd bedrijfsbureau Van Oord). Hij schetste hoe hij zo’n tien jaar geleden in aanraking kwam met SE. Vervolgens vroeg hij de aanwezigen hun hand op te steken om te horen hoelang zij al met SE werkten. Met de toename aan handen toonde hij aan dat het gebruik van SE exponentieel groeit binnen de waterbouw.

Dit is nu SE
Vervolgens kwamen drie van de elf teamleden van de SE-Boost naar voren: Ronald Diependaal van ProRail, Marieke Plegt van Rijkswaterstaat en Patrick Dippell van de Vereniging van Waterbouwers. De SE-Boost houdt zich bezig met het aanjagen van SE in de GWW-sector. Dit door positieve voorbeelden uit te lichten, concrete resultaten te tonen, leerpunten zichtbaar te maken en mogelijkheden te creëren om de kracht van SE te ervaren. Wat volgde was geen standaard presentatie, maar een interactieve discussie met de zaal. Juist omdat de definitie en inzet van SE van persoon tot persoon verschilt, stond de groep stil bij enkele belangrijke principes van SE, zoals first time right bouwen.

se-waterbouwGeanimeerde gesprekken
Tijdens het onderdeel ‘in gesprek met’ konden de aanwezigen het gesprek met alle Boost-leden aangaan, vanuit hun eigen praktijk. Daarbij vonden gesprekken plaats rondom vier van de zes thema’s uit de plenaire presentatie: Klantvraag centraal, Expliciet werken, First time right en Eén taal. Dit zorgde voor stevige, inhoudelijke discussies.

Mud masters: samenwerken zonder vechtcultuur
De middag werd afgesloten met een presentatie over ILenT, door Jaap de Boer van iNFRANEA. Hij ging in op SE en BIM. Daarbij toonde hij een mooie plaat van ‘mud masters’, een teamsport waarbij je als groep en niet als individu over de finish gaat en elkaar dus helpt als het tegenzit. Dit toont het interdisciplinaire aspect van SE: samenwerken zonder vechtcultuur.

Voor herhaling vatbaar
Al met al een mooie middag, waarbij nog flink wat mensen een tijd bleven napraten. Heel wat aanwezigen gingen met een hard copy-versie van Leidraad versie 3 naar huis, voorzien van de opmerking: ‘de digitale versie heb ik natuurlijk al’. Edwin Lokkerbol, directeur van de Vereniging van Waterbouwers, vond het een mooie bijeenkomst die voor herhaling vatbaar is. Deze middag smaakt, zeker gezien de groei van SE, dan ook naar meer…

Share Button

Commententaren zijn gesloten.