Event `SE en leiderschap´

Gepubliceerd op 7 juni 2016

KNOPPEN AANWEZIGEN OP GROEN!

IMG_2130

‘Leiderschap is een synoniem voor verantwoordelijkheid voelen, dragen en nemen. En dat is precies wat de verdere implementatie van SE op dit moment nodig heeft,’ zei Boost-projectleider Miranda van Ark in haar welkomstwoord. Vandaar dat SE-Boost een bijeenkomst over leiderschap organiseerde. Woensdag 1 juni kwamen Boost-crew, Stuurgroep 4P en gasten vanuit de zes achterbannen samen om de volgende uitdagingen op het vlak van verdere SE-toepassing te verkennen en te luisteren naar een inspirerend verhaal over leiderschap van Hans van der Loo.

2 soorten leiderschap
Voor het verder brengen van SE zijn volgens de SE-Boost twee soorten leiderschap nodig:

  • Het hiërarchisch leiderschap: het is belangrijk dat mensen op strategische posities in projecten en organisaties speelruimte bieden voor het verder toepassen van SE. Denk naast project- en programmamanagers aan lijnmanagers en directeuren.
  • Het persoonlijk leiderschap. De verantwoordelijkheid die mensen nemen om hun omgeving te beïnvloeden en vooral de processen te verbeteren.

IMG_2119

Van Zozo naar GoGo
De lezing van Hans van der Loo ging in op leiderschap, energie binnen organisaties en vooral over de mogelijkheid om verandering écht vorm te geven. Hij sprak ervoer hoe je vanuit de ZoZo-zone (comfortzone) en DoDo-zone (zombiezone) weer in de GoGo (zinzone) kunt komen en veranderingen realiseert. Met name het vinden van de groene knop (dat wat mensen wél willen en kunnen veranderen) speelt daarbij een grote rol.
IMG_2104

 

Knoppen op groen
Zes stuurgroepleden gingen met de aanwezigen de discussie aan over de uitdagingen in hun achterban en koppelden deze in treffende oneliners terug. Lijnmanagers betrekken, de stappen bij invoering klein en behapbaar houden en ook het verkennen van bredere samenwerking (op de randen van infrastructuur) werden genoemd als mogelijke volgende stappen in de toepassing van SE.
Uitdagingen die we meenemen in de SE-Boost! Mooie opbrengst van de bijeenkomst was dat de knoppen voor verdere implementatie grotendeels op groen stonden!

 

IMG_21102016-06-01 16.56.05

2016-06-01 16.52.19

Share Button

Commententaren zijn gesloten.